U Dimitrovgradu održana skupština Euroregiona Nišava na temu “Novi početak”

 U Dimitrovgradu je danas održana skupština Euroregiona Nišava na temu „Novi početak“. Skupu su prisustvovali predstavnici opština članica Pirotskog upravnog okruga i Sofijske oblasti: četiri opštine iz Srbije – Pirota, Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke, i šest opština iz susedne Bugarske – Dragomana, Slivnice, Božurišta, Godeča, Svoge i Kostinbroda.

   Sednicu je otvorio koordinator Euroregiona Nišava Vidojko Panajotović, dok su pozdravnu reč prisutnima uputili opštinski većnik Slavoljub Manoilov, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i načelnica Sofijske oblasti Rosica Ivanova.

   Pored verifikacije mandata članova Skupštine Euroregiona Nišava, kopredsednika i regionalnih koordinatora ove organizacije, na dnevnom redu sednice bile su i prezentacije nove organizovane strukture i rada Euroregiona Nišava i euregionalne saradnje “Nišava – Stara planina – Dunav”. Jedan od glavnih ciljeva sastanka bio je i potpisivanje pisma o namerama o uspostavljanju nove organizacione strukture i institucionalne regionalne saradnje opština članica Euroregiona Nišava.

   Opštinski većnik Slavoljub Manoilov izrazio je zadovoljstvvo što je Dimitrovgradu pripala čast da bude domaćin ove skupštine i uverenje da je ovo jedan novi početak za Euroregion Nišavu. 

“Verujem da ćemo danas iz Dimitrovgrada krenuti u jedno novo razdoblje vezano za Euroregion, da ćemo uspeti da konkurišemo kod dosta fondova i da dobijemo dosta projekata koje ćemo uspeti da realizujemo. Ovde ima puno uticajnih ljudi, predsednika opština, zamenika predsednika opština, tako da mislim da sve ovo garantuje sigurnost za jedan novi i bolji početak u budućnosti”, rekao je Manoilov.

   Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić naglasila je značaj saradnje Pirotskog okruga sa Euroregionom, odnosno saradnje među partnerskim opštinama koje apliciraju ka fondovima EU.

   “Ova saradnja je izuzetno značajna za celokupno stanovništvo našeg okruga, s obzirom na to da smo mi pogranično područje”, rekla je ona, i istakla:

   “Potrebno je što veće uključivanje u evropske tokove da bi se obezbedila veća novčana sredstva za projekte.”

Načelnica Sofijske oblasti Rosica Ivanova kaže da su očekivanja opština koje su se okupile na ovoj sednici da uz pomoć evropskih sredstava postignu napredak u svim sferama ekonomskog razvoja, razvoju samih opština i rešavanju njihovih socijalnih problema.

   “Nadamo se da ćemo kroz partnerstvo opština iz Srbije i Bugarske uspeti da razradimo zaista vredne projekte. Iako smo i do sada sarađivali, napravili strategiju, još uvek nismo dobili zaista vredan projekat, tako da bismo želeli da radimo još aktivnije i dobijemo ozbiljne projekte”, rekla je Ivanova, ističući da bi rezultati projekata pokrenuli promene u opštinama Srbije i Bugarske na zajedničku korist obe zemlje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top